Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

COP25 - Cita pel repte climàtic

Resum de totes les jornades de la Cimera del Clima, volem apropar-vos tota la informació que s'ha donat amb el COP25, ja que ens afecta a tots/es. També us hem deixat consells pel dia a dia i contribuir entre tots a aquesta causa.
Foto: IFEMA
Foto: IFEMA

DILLUNS 02 DESEMBRE 2019

Des de l'Ajuntament de Sidamon volem donar importància a les negociacions a les quals arribaran els alts dirigents d'arreu del món per la lluita contra el canvi climàtic, per aquest motiu durant aquestes dues setmanes de Cimera penjarem la informació més rellevant de les jornades, perquè tothom estigui informat.

Per què és tan important aquesta cimera?

Es passarà dels compromisos a l'acció. Es posaran en pràctica a partir de l'any 2020 tots els compromisos signats en l'acord de París de 2015.

Quins van ser aquests compromisos adquirits pels gairebé 200 països?

Per primera vegada es va admetre que estàvem en un procés de canvi climàtic produït per l'acció de l'home i es van comprometre tots els països signants a intentar reduir els gasos contaminants del planeta per no arribar a finals de segle els 2ºC de temperatura i sobretot posar tots els esforços a intentar quedar-se al 1'5ºC. 

 Cal tenir en compte que ara mateix el planeta ja està a 1'1ºC per sobre de la seva temperatura en comparació amb l'època de l'arrencada de la industrialització. Precisament per això, ara mateix a Madrid s'ha de passar del 'què' a el 'com'.

I no cal oblidar les advertències de l'ONU: encara seguint els compromisos de la Cimera de París, el planeta s'enfronta a finals de segle, segons han calculat els científics, a una pujada de temperatures de més de 3ºC. La disjuntiva és clara: cal fer més en menys temps.

 

Quina és la posició d'Espanya?

Arribar a 2030 amb una reducció de l'55% de gasos contaminants i arribar el 2050 l'equilibri climàtic.

Quins temes s'abordaran?

 - La integritat ambiental

Al 2020 començarà a funcionar l'Acord de París, pel que en aquesta cimera es tractarà de finalitzar els processos de negociació que segueixen oberts al voltant d'aquest tractat. En aquest sentit, desembre de 2019 serà clau per intentar aconseguir consensos ambiciosos que perfeccionin les eines que garanteixen que els compromisos climàtics de reducció d'emissions es compleixin per tots els signataris.

 - Compromisos Nacionals de Reducció (NDR)

Entre els debats i acords que es aprovar, destaca la revisió dels Compromisos Nacionals de Reduccions (NDC) amb els quals cada país es retratarà davant la comunitat internacional presentant els seus propis llibres d'acció climàtica per aconseguir atenuar els nivells d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. En aquest punt es parlarà d'aspectes diversos que van des dels fons que pot aportar cada Estat per mitigar la crisi climàtica fins els compromisos per descarbonitzar l'economia.

 - Fons Verd pel Clima

 A la Cimera de Clima de Copenaghe (COP 15) es va parlar per primera vegada de la creació d'un Fons Verd per al Clima, una cosa que es va acabar executant en el següent trobada internacional de Cancún (COP 16) de 2010. La idea central és que per al 2020 aquest fons compti amb un finançament de 100.000 milions de dòlars enfocats a lluitar contra l'emergència climàtica i llimar les diferències entre països. No obstant això, el Green Fund es troba en un dèficit d'aportacions marcada per la mancança de participació de països com els EUA -que ha anunciat la seva sortida de el marc de París- o Austràlia.

Ja ho diu el lema de la COP25, "ara és temps d'actuar" i de moment els mandataris de mig centenar de països fan una crida a "l'acció immediata".

Font: La Sexta i Público

Fitxers adjunts

Document Actions