Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L'Església parroquial de Sant Bartomeu

església_200x200.jpgL'Església parroquial de Sant Bartomeu centra el poble i s'edificà al segle XVIII sobre el solar de l'antic castell de Sidamon i temple primitiu; és d'una sola nau i factura molt simple, amb una austera façana gairebé mancada d'ornamentació i campanar de planta quadrada.

Llegir més

La Flama del Canigó

flama_canigo.jpgLa Flama del Canigó s’encén cada 22 de Juny al cim de l’emblemàtica muntanya de les terres de Conflent, a la Catalunya Nord (2.784 metres). Durant tot l’any el foc es conserva al Castellet de Perpinyà, i any rere any la flama es regenera en aquest cim. Així, es manté viva la tradició d’encendre les fogueres catalanes la nit de Sant Joan. La flama del Canigó, doncs, esdevé un símbol de la unitat catalana. El seu foc, que mai s’apaga, és un homenatge a la cultura i la nació catalana: Catalunya i els catalans troben en aquest cim una nova raó de ser i un nou tret d’identitat. 

https://documentalsmuntanya.wordpress.com/

 
A Sidamon és una activitat esportiva que es realitza al poble des de fa 4 o 5 anys cada 23 de juny. Es tracta que un grup de corredors van a Mollerussa, recullen la Flama i la porten corrent per relleus fins a Sidamon. Un cop al poble, la porten els nens de l'escola, també per relleus fins a la pista esportiva on s'encèn el foc de st. Joan i és llegeix el manifest de la Flama del Canigó dels Països Catalans.
 

Més enllaços:

https://www.omnium.cat/

http://www.wikiwand.com/

Tossal de les Tenalles

tossal_200x200.jpgInteressant i important estació arqueològica que fou excavada l'any 1915.

El Tossal de les Tenalles, ocupa el cim d'un tossal d'uns 70 metres de llargada per uns 20 metres d'amplada.

En aquest Tossal hi ha vestigis d'una necròpolis romana. També s'han trobat restes molt importants corresponents al període ibèric.

Al sud de Sidamon es troba el Tossal Rodó, que fou batejat a finals del segle XIX pels pagesos com a Tossal de les Tenalles per la escampadissa de fragments ceràmics visibles en la seva superfície.

El Tossal fou el primer poblat ilerget explorat en extensió durant la primavera i l'estiu de 1915, per Josep Colominas Roca i Agustí Duran i Sanpere, finançat per l'Institut d'Estudis Catalans. En l'actualitat, alguns dels objectes aleshores descoberts es poden contemplar en les col·leccions permanents dels Museus d'Arqueología de Barcelona i Lleida.

Retornat al conreu, el Tossal patí expoliacions i destruccions de tota mena, en especial després de l'any 1971. Alguns veïns de Sidamon continuaren recollint objectes trobats en la superfície.

En el transcurs dels anys 1977-1989, un nou equip format per Jordi Pérez, Lluis Marí, Ignasi Garcés i Josep M. Puche realitzà neteges i excavacions amb mètode Harris en el cim occidental, que fou tancat. Des de 2004 la Universitat de Barcelona desenvolupa un programa d'estudi i recuperació de dades.

Les intervencions fetes mai han revertit en el coneixement local de Sidamon i la seva comarca. La ciència arqueològica té un deute històric amb l'entorn i aquesta mostra aspira a ser el primer pas en la futura creació d'un Centre d'Interpretació del Tossal de les Tenalles.

La recuperació de l'activitat arqueològica serà bàsica per entendre millor el jaciment més emblemàtic dels ilergets en  el Pla d'Urgell. La conversió d'un recinte, actualment abandonat, en un espai de difusió cultural i gaudi del paisatge ponentí, contribuirà a transmetre i protegir la seva història. 

Recull Fotogràfic

Diagrama de les excavacions 

Gravats d'imatges del Tossal de les Tenalles

Litografies ilergets