Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tossal de les Tenalles

tossal_200x200.jpgInteressant i important estació arqueològica que fou excavada l'any 1915.

El Tossal de les Tenalles, ocupa el cim d'un tossal d'uns 70 metres de llargada per uns 20 metres d'amplada.

En aquest Tossal hi ha vestigis d'una necròpolis romana. També s'han trobat restes molt importants corresponents al període ibèric.

Al sud de Sidamon es troba el Tossal Rodó, que fou batejat a finals del segle XIX pels pagesos com a Tossal de les Tenalles per la escampadissa de fragments ceràmics visibles en la seva superfície.

El Tossal fou el primer poblat ilerget explorat en extensió durant la primavera i l'estiu de 1915, per Josep Colominas Roca i Agustí Duran i Sanpere, finançat per l'Institut d'Estudis Catalans. En l'actualitat, alguns dels objectes aleshores descoberts es poden contemplar en les col·leccions permanents dels Museus d'Arqueología de Barcelona i Lleida.

Retornat al conreu, el Tossal patí expoliacions i destruccions de tota mena, en especial després de l'any 1971. Alguns veïns de Sidamon continuaren recollint objectes trobats en la superfície.

En el transcurs dels anys 1977-1989, un nou equip format per Jordi Pérez, Lluis Marí, Ignasi Garcés i Josep M. Puche realitzà neteges i excavacions amb mètode Harris en el cim occidental, que fou tancat. Des de 2004 la Universitat de Barcelona desenvolupa un programa d'estudi i recuperació de dades.

Les intervencions fetes mai han revertit en el coneixement local de Sidamon i la seva comarca. La ciència arqueològica té un deute històric amb l'entorn i aquesta mostra aspira a ser el primer pas en la futura creació d'un Centre d'Interpretació del Tossal de les Tenalles.

La recuperació de l'activitat arqueològica serà bàsica per entendre millor el jaciment més emblemàtic dels ilergets en  el Pla d'Urgell. La conversió d'un recinte, actualment abandonat, en un espai de difusió cultural i gaudi del paisatge ponentí, contribuirà a transmetre i protegir la seva història. 

Recull Fotogràfic

Diagrama de les excavacions 

Gravats d'imatges del Tossal de les Tenalles